TİP Sözcüsü Kadıgil: Özel hastanelerin kamulaştırılmasını ve paralarının Sağlık Bakanlığı bütçesine ayrılmasını teklif ediyoruz

“`html

T24 Politika

Türkiye İşçi Partisi (TİP) Sözcüsü ve İstanbul Milletvekili Sera Kadıgil, hükümetin sağlık politikalarına yönelik sert eleştirilerde bulundu. Kadıgil, “Bir Sağlık Bakanı var ki, herkesin hastalanmasını bekleyip hastanelerde devasa karlar elde etmeye çalışıyor. Özel hastanelere yönelik bu politikanın arkasında ne varsa sadece onlara hizmet ediyorlar. TİP olarak, özel hastanelerin kamulaştırılmasını ve bu işlemler için gereken bütçenin Sağlık Bakanlığı’na aktarılmasını öneriyoruz. Çünkü sağlık, ekmek gibi, su gibi bir ihtiyaçtır, satılmamalıdır” şeklinde konuştu. Kadıgil, Cumhurbaşkanı ve AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, İsrail protestoları gerekçesiyle tutuklanan gençler hakkında da açıklamalarda bulundu. Kadıgil, “Siz, dünyada İsrail ile en çok petrol ticareti yapan ülkelerden birisiniz. Ama petrol ticaretini eleştiren gençleri işkenceyle tutukluyorsunuz. Eğer birinin tutuklanması gerekiyorsa, o kişi Enerji Bakanı’dır” dedi.

TBMM’de gerçekleşen basın toplantısında, TBMM Genel Kurulu’nda tartışılan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ve Sağlık Bakanlığı bütçesine dair eleştirilerde bulundu. Kadıgil, parti olarak söz hakkı almadıklarından da üzüntüyle bahsetti.

Kadıgil, bütçe raporundaki vergilere vurgu yaparak, “Devlet, vatandaşlardan toplam 12 trilyon lira vergi topladı. Bunun yalnızca 1 trilyonu vergi dışı gelirlerden oluşuyor. Yoruma gerek yok, bu paralar kaynağını halktan alıyor. Gelir vergisi olarak 2 trilyon lira, KDV olarak 3,5 trilyon lira ve Özel Tüketim Vergisi’nden de 2 trilyon lira geliyor. Ekonomi yönetimindeki yanlışlar nedeniyle önümüzdeki yıl gelir 12 trilyon, gider ise 14 trilyon olacak” dedi.

“Sadece 3 bakanlığın israfını önlesek 5 yılda Norveç gibi oluruz”

Kadıgil, devamında, “Vatandaşa 1 liralık elektriği 10 liraya satıyorlar” ifadelerini kullandı. “Kolin gibi müteahhitler önceki döneme oranla yüzde 940 zam aldı” dedi.

Böylece hastaneler, devletin üretmediği elektriği özel şirketlerden satın alarak kar etmeye çalışıyor. Son yılların en büyük görev zararı ise 164 milyar TL’ye ulaştı. Yetmiyormuş gibi bir de teşvikler veriyorlar. Kolin Termik Santrali gibi daha birçok yerde büyük kaynaklar israf ediliyor” diye ekledi.

“Enerji Bakanı tutuklanmalı”

Kadıgil, devletin kaynaklarının heba edildiğini belirterek, örnek olarak Sinop’taki Cengiz Holding’in, 460 milyon TL’lik rezervleri 3 milyara satın aldığını aktardı. “Bir kere bile halk için çalışmadılar. Enerji Bakanlığı bu işlerin tam göbeğinde” dedi.

“85 milyon vatandaşın verileri satılıyor”

Ulaştırma Bakanlığı’nın internet altyapısının yetersizliğine değinen Kadıgil, “Bütün vatandaşların dataları ciddi tehdit altındadır” ifadesini kullandı ve “Önümüzdeki yıl köprü, otoyol ve havalimanlarına toplamda 100 milyar lira harcayacağız” şeklinde konuştu.

“Sağlık Bakanlığı’ndan sadece hastaların kar etmek için eksik hizmet alıyor”

Kadıgil, Sağlık Bakanlığının bütçesine ve hizmetlerine eleştiriler yöneltti. “Hastalar için yeterli kaynak ayrılmıyor, bunun yerine özel hastaneler için harcama yapılıyor. 2002-2019 yılları arasında devlet hastanelerinin artışı yüzde 15, özel hastanelerin artışı ise yüzde 112 olmuştur. Sağlık sistemi özel hastanelere teslim edilmiştir” dedi.

“Aile hekimlerine ihtiyaç duyuluyor”

Koruyucu sağlık hizmetlerine yönelik ayrılan bütçenin yıldan yıla düştüğünü aktaran Kadıgil, “Aile hekimlerine sağlanan kaynaklar yetersiz, bu sistemin de işleyişi zora sokulmuştur. Bunu sağlamak için bahane olarak sağlıkta yaşanan sorunları özel hizmet veren kuruluşların kar oranlarını yükseltmek için kullanıyorlar” dedi.

“Bu yıl 150 bin sağlık çalışanı alabilirdik”

Kadıgil, İstanbul İl Sağlık Müdürlüğü’nün denetimleri hakkında da konuştu ve birçok tıbbi eksiklik olduğunu belirtti. “Eğer halkın yararı gözetilseydi, bir sene içinde 150 bin sağlık çalışanı istihdam etmek mümkündü” dedi.

“Tüm özel hastaneler kamulaşmalıdır”

TİP olarak, Sağlık Bakanlığı bütçesine dayanarak özel hastanelerin kamulaştırılması için bir kanun teklifi sunduk. Sağlıkta yaşanan skandallara karşı atılması gereken bu adım, sağlığın ticari bir mal olarak görülmemesi gerektiğinin vurgusunu yapmaktadır” ifadelerinde bulundu.

Ne olmuştu?

İstanbul’da gereksiz yere özel hastanelerde yoğun bakıma yatırılan bebeklerin ölüm olayları araştırılıyor. Bu durum büyük bir infial yarattı ve birçok kişi tutuklandı.

İddianamede neler var?

Hazırlanan iddianamede, özellikle kasten öldürmek ve dolandırıcılık gibi birçok suçtan toplam 589 yıla kadar hapis cezası istenmektedir.

Günün öne çıkan haberleri

AKP’li Miroğlu’ndan İlber Ortaylı’ya: “Ortadoğu’yu bilmez, bilmediğini de bilmez”

CNN Türk canlı yayında yanlış anlaşılan bir diyalog krize neden oldu

Mansur Yavaş’ın “Suriyeliler” konusundaki açıklamaları dikkat çekti

Yine Ankara’da önemli atamalar ve gelişmeler yaşanıyor

“`

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir