NATO, Ukrayna’yı üyeliğe alacak mı?

Ukrayna, NATO Üyeliği Konusundaki Baskısını Artırıyor

Ukrayna, NATO üyeliğini Rusya’ya karşı en iyi güvenlik garantisi olarak görmekte ve bu konudaki baskısını artırmaktadır.

Ukrayna, 3-4 Aralık tarihlerinde Brüksel’de gerçekleştirilen NATO Dışişleri Bakanları Toplantısı öncesinde ve sırasında üyelik konusunu tekrar gündeme getirdi.

Ukrayna Dışişleri Bakanı Andrii Sybiha, NATO dışişleri bakanlarına gönderdiği mektupta, toplantı sırasında Ukrayna’ya üyelik daveti yapılmasını talep etti.

Konu, Dışişleri Bakanları Toplantısı kapsamında, çalışma yemeği formatında bir araya gelen NATO-Ukrayna Konseyi’nin de gündemindeydi.

Ukrayna, bir davetin üyeliğin geri çevrilemez olduğunu ve Rusya’ya karşı doğru bir cevap olacağını düşünmektedir.

NATO’nun tüm üyelerinin aynı görüşte olduğunu söylemek ise zordur.

NATO liderleri, 2008’deki Bükreş Zirvesi’nde Ukrayna’nın bir gün İttifak’a katılacağını belirtmişlerdir, ancak herhangi bir tarih vermemişlerdir.

NATO’nun üyelik konusundaki en ileri noktası ise bu yıl 9-11 Temmuz’da gerçekleştirilen Washington Zirvesi’nde yapılan açıklamalardır. Bu açıklamalarda, Ukrayna’nın İttifak’a katılması için gerekli şartların karşılanması halinde davet edileceği vurgulanmıştır.

Üyelik daveti için NATO üyelerinin oybirliği gerekmektedir ve bu aşamaya henüz gelinmemiştir.

Ukrayna’nın Üyeliğine Karşı Çıkan Ülkeler

Ukrayna’nın üyeliğine sıcak bakmayan ülkeler arasında öne çıkan ilk ülke Macaristan’dır.

Macaristan Dışişleri Bakanı Peter Szijjarto, toplantı sonrasında “Bu ülke savaşta ve savaştaki bir ülke İttifak’ın güvenliğine katkı sağlayamaz” açıklamasını yapmıştır.

Diğer yandan, Letonya, Çekya gibi ülkeler Ukrayna’nın üyeliğine karşı çıkmamaktadır.

Türkiye ise Ukrayna’nın NATO üyeliğine ilkesel olarak karşı değil ancak diğer ülkelerin adımlarını da dikkate alarak pozisyonunu belirlemeyi tercih etmektedir.

Türkiye, Ukrayna konusunda savaşa müdahil olmadan diplomasiye şans verilmesi gerektiğini savunmaktadır.

Trump’ın Ukrayna konusundaki tavrı, NATO’daki dengeleri etkileyebilecek potansiyele sahiptir ve bazı ülkeler yeni Amerikan yönetimini beklemektedir.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir