Dolandırıcılara karşı yeni önlem: ATM’de telefonla konuşmak yasaklandı

Osaka, 65 Yaş Üstü Kişilerin ATM Kullanımını Telefonla Görüşürken Yasakladı

Japonya’nın Osaka kentinde telefon dolandırıcılığı vakalarının artmasıyla birlikte 65 yaş ve üstü kişilerin cep telefonuyla görüşürken ATM’leri kullanması yasaklandı. Bu karar, şehirde yaşlıları koruma amaçlı alınan en sert önlemlerden biri olarak dikkat çekiyor.

Uygulamanın temel hedefi, dolandırıcıların genellikle yaşlıları arayarak kendilerini akraba veya kamu görevlisi gibi tanıtarak para talep etmelerini engellemek. Yerel basında yer alan bilgilere göre, cezai yaptırım olmasa da yeni uygulama ile kamuoyunda farkındalık oluşturulması amaçlanıyor.

20 Milyar TL Dolandırıcılık Kaybı Japonya Ulusal Polis Teşkilatı verilerine göre, sadece 2024 yılında telefon dolandırıcılığı kaynaklı kayıplar 72,1 milyar yen (yaklaşık 20 milyar TL) seviyesine ulaştı. Bu rakam, bir önceki yıla göre yüzde 60’ın üzerinde bir artışı temsil ediyor. Kurumsal olaylar hariç, mağdurların büyük çoğunluğu 75 yaş ve üzerindeki bireylerden oluşmaktadır.

Geçtiğimiz ay açıklanan bir diğer önlem ise 75 yaş üstü kişilerin günlük para çekme ve havale limitlerinin 300 bin yen (yaklaşık 80 bin TL) ile sınırlandırılması oldu. Yeni düzenleme çerçevesinde, Osaka’daki bankalara ATM’lerin yakınına uyarı afişleri yerleştirme ve müşterilere bilgilendirme yapma sorumluluğu getirildi. Ayrıca, ön ödemeli kart satan işletmeler de müşterilerin güvende olduğunu teyit etmekle yükümlü olacak.

Diğer büyük şehirler de benzer dolandırıcılık vakalarına karşı önlemler almaya devam ediyor. Tokyo, Nagano ve Fukuoka gibi şehirler çağrı engelleme cihazları, bilgilendirme seminerleri ve banka uyarı sistemleri gibi adımlar atarak dolandırıcılığa karşı mücadele ediyorlar.

Osaka Kriz Yönetimi Ofisi yetkilisi Ryo Hamaoka, yeni düzenlemenin sadece dolandırıcılığı değil aynı zamanda toplumsal farkındalığı da hedeflediğini belirtti. Hamaoka, “Japonya’da toplu taşımada telefonla konuşmanın hoş karşılanmadığı gibi, ATM’lerde de telefon kullanımı sosyal bir tabu haline gelmeli” ifadelerini kullandı.

Related Posts

Murat Ongun’un eşi Gözdem Ongun’un ifadesi ortaya çıktı

İstanbul Büyükşehir Belediyesi’ne (İBB) yönelik operasyonda gözaltına alınan Murat Ongun’un eşi Gözdem Ongun, evinde bulunan paraların kaynağını açıkladı.

Özgür Özel’den Sırrı Süreyya Önder’in tedavi gördüğü hastaneye ziyaret

Cumhuriyet Halk Partisi Genel Başkanı Özgür Özel, geçirdiği kalp krizi sonrası 13 gündür yoğun bakımda tutulan DEM Parti İstanbul Milletvekili Sırrı Süreyya Önder’in tedavi gördüğü hastaneyi ziyaret etti. Özel, “Kendisinin sağlığına kavuşmasını ümit ediyoruz.” dedi.

Ümit Özdağ ilk kez hâkim karşısına çıktı… Avukatlar salona alınmadı, adliyede arbede çıktı: Dava 10 Eylül’e ertelendi

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ bugün Çağlayan Adliyesi’nde ‘cumhurbaşkanına hakaret’ davasında ilk kez hâkim karşısına çıktı. Duruşma öncesi avukatlar salona alınmadı, adliye koridorlarında arbede yaşandı. Özdağ, savunmasında beraatini istedi. Duruşma, 10 Eylül’e ertelendi.

En zehirli öğle yemeği: “Mantar cinayeti” davası başladı

Avustralya’da 2023 yılında evinde servis ettiği yemeğin içine “köygöçüren” mantarı koyarak eşinin anne-babası ile halasını öldürmekle suçlanan Erin Patterson’ın davası başladı.

Elazığ’da TIR ile otomobil çarpıştı

Elazığ’da TIR ile otomobilin çarpışması sonucu meydana gelen trafik kazasında dört kişi yaralandı.

İmamoğlu gözaltına alınmadan 20 gün önce… Erdoğan’a yapılan ‘Kanal İstanbul’ sunumunun görüntüleri ortaya çıktı!

AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, Ulaştırma Bakanı Uraloğlu, Şehircilik Bakanı Kurum ve beraberindeki heyetle Kanal İstanbul güzergahını gezdiği ve kendisine kanalla ilgili sunum yapıldığı anların tüm görüntüleri ortaya çıktı. Görüntülerde Erdoğan’a Kanal İstanbul projesinin ayrıntıları anlatılıyor. Sunum Ekrem İmamoğlu gözaltına alınmadan 20 gün önce, 27 Şubat tarihinde yapıldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir