2025 Çay Sezonu Hazırlıkları Tamamlanıyor

Doğu Karadeniz’de 2025 Çay Sezonu Hazırlıkları Devam Ediyor

Doğu Karadeniz Bölgesi’nin en önemli geçim kaynağı olan çay için 2025 yaş çay sezonuna hazırlıklar sona yaklaşıyor. Rize, Artvin, Trabzon, Giresun ve Ordu illerinde çay müstahsilleri, sezonun açılmasına sayılı günler kala son dokunuşları yapıyor.

Çaylarını Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğü’ne (ÇAYKUR) satmayı planlayan çay üreticileri, bahçelerinde budama işlemleri gerçekleştirerek başlıyorlar. Ancak ÇAYKUR’a çay satmayı düşünmeyen üreticiler ise budama yapmadan doğrudan gübreleme işlemlerine odaklanıyor. Gübresini veren çay üreticileri en son olarak bahçelerinde ot temizliğine özen göstererek sezonu bekleyişe geçiyor.

ÇAYKUR Genel Müdürü Yusuf Ziya Alim ise 2025 çay sezonunun erken başlamasını ve sağlıklı bir şekilde ilerlemesini hedeflediklerini belirtiyor. Alim, “Alım yerlerinin hazırlıkları tamamlandı. Üreticilerimizin bahçelerindeki bakım işlemlerini eksperlerimiz eşliğinde gerçekleştirerek tüm üreticilerimize rehberlik etmek istiyoruz. 1 Mayıs’ta kampanyaya başlayıp verimli bir sezon geçirmeyi planlıyoruz” açıklamasında bulundu.

Geçen kış mevsiminin zorlu hava koşullarının çay tarımında yüksek rekolteye katkı sağlayacağını vurgulayan Alim, toprak analizlerinin önemine de değindi. Alim, toprakların kış aylarında kar suyu ile havalandığını belirterek, bu durumun çayın kalitesini artırdığını ve verimin yükselmesine yardımcı olduğunu ifade etti.

Ancak, hava şartlarının olumsuz seyretmesi nedeniyle bu yıl çay üreticileri için hazırlıkların geciktiğini dile getiren Melih Tümer, gübreleme işlemlerini geciktirdiklerini belirtiyor. Tümer, yaprakların gübreyle temasının çayı yakabileceğini ve verimin düşmesine sebep olabileceğini vurgulayarak, gübreleme sonrası yaprakları silkme veya set aralarına gübre serpme yöntemlerini tercih ettiklerini aktarıyor.

Hava koşullarının yakından takip edildiği Doğu Karadeniz’de, çay sezonuna hazırlıklar titizlikle devam ediyor. – RİZE

Related Posts

Doğal gaz ithalatı şubatta arttı

Türkiye’nin doğal gaz ithalatı şubatta önceki yılın aynı ayına göre yüzde 16,6 artarak 6 milyar 433 milyon metreküp oldu.

Apple Meta’ya rakip oluyor! Akıllı gözlüğünü 2027’de piyasaya sürecek

Teknoloji devi Apple, yapay zekâ destekli yeni bir akıllı gözlük üzerinde çalışıyor. Cihazın, çevreyi analiz ederek kullanıcıya bilgi sunması beklenirken, ürünün tam anlamıyla artırılmış gerçeklik deneyimi sunmayacağı belirtildi.

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi Tekirdağ’da doğal gaz üretimini artırdı

Trakya Havzası Doğalgaz Şirketi (TBNG) Cumhurbaşkanlığı Yatırım Ofisinin desteğiyle hazırladığı sondaj programı kapsamında, Tekirdağ’da açtığı yeni kuyularla üretimini artırarak, doğal gaz çıkarmaya devam ediyor.

BES havuzunda toplam fon büyüklüğü 1,4 trilyon liraya yaklaştı

Bireysel emeklilik sistemi (BES) ve otomatik katılım sistemindeki (OKS) devlet katkısı ile katılımcı fon tutarlarının toplam büyüklüğü ilk çeyrekte 1 trilyon 391 milyar 501 milyon liraya ulaşırken, toplam katılımcı sayısı 17,3 milyona yaklaştı.

Avrupa borsalarında pozitif seyir – 28 Nisan 2025

Avrupa borsalarında haftanın ilk işlem gününde pozitif bir seyir izleniyor.

Don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığını belirten CHP’li Gürer uyardı: Yurttaşın cebini asıl ağustosta vuracak!

CHP Niğde Milletvekili Ömer Fethi Gürer, meyve ve sebzelerin üzerine kabus gibi çöken don felaketinin fiyatlara henüz yansımadığına dikkat çekerek uyardı. Cumhuriyet’e konuşan Gürer, “İhracat azalacak ithalat artacak. Bu da tüketiciye daha yüksek fiyattan ürün gelecek demek. Bu yıl elmanın, kirazın yeni ürünlerinde fiyatı artar. Şu an hâlâ geçen yılın ürünlerini tüketiyoruz. Bu yıl ağustostan sonra sonra gıda enflasyonunda bahçe ürünlerine ilişkin önemli artışlar oluşur. Çünkü ürün olmayacağı gibi stokta da ürün kalmayacak. Daha donun etkisiyle oluşan fiyat artışları gerçekleşmedi” dedi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir