Buz kullanmadan önce bir kez daha düşünün

Temizlik Kurallarına Uymayan Buz Üretimi Sağlık Riski Taşıyor!

Yaz aylarında sıcak havalardan bunalan insanlar, serinlemek için içeceklerine buz eklemeyi tercih ediyor. Ancak, kafe ve restoranlarda kullanılan buzların yanı sıra, marketlerde satılan hazır buzların hijyenik olmayan yerlerde üretilmesi, çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.

Steril olmayan ortamlarda üretilen buzların insan sağlığına etkilerini Bahçeşehir Üniversitesi Enfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Dilek Arman açıkladı. Arman’a göre, kontamine sulardan üretilen buzlar pek çok hastalığa yol açabilmekte. Escherichia coli gibi mikropların, besin zehirlenmesi ve turist ishallerinde sıkça görüldüğünü belirtti. Ayrıca, kirli buzlar aracılığıyla salmonella, kolera, norovirüs gibi enfeksiyonların da insanlara bulaşabileceğini vurguladı.

Buz tüketirken dikkat edilmesi gerekenleri vurgulayan Arman, evde kullanılan buzun temiz su ve kaplardan yapıldığında büyük sorun olmadığını ancak suyun kalitesine dikkat edilmesi gerektiğini söyledi. Ayrıca, buz yerine içeceğin doğrudan soğutulmasının daha güvenli olduğunu belirtti. İçeceğin içindeki buzu yemek yerine, sadece içeceği soğutmanın daha sağlıklı bir seçenek olduğunu ifade etti.

Bunun yanı sıra, buzun doğrudan ağız içine temasının soğuk ısırıklarına ve doku hasarına yol açabileceğini belirten Medicana Zincirlikuyu Hastanesi Acil Tıp Bölümü’nden Prof. Dr. Özlem Güneysel, buzun hijyenik olmayan koşullarda üretildiğinde çeşitli sağlık sorunlarına neden olabileceğini dile getirdi. Kontamine sulardan üretilen buzları tüketenlerde halsizlik, yorgunluk, ateş gibi belirtiler görülebileceğini söyledi. Bu durumda, derhal sağlık kuruluşlarına başvurulması gerektiğini vurguladı.

Buz üreten işletmelerin de hijyen kurallarına uyması önem taşıyor. Ümraniye’de buz üretimi yapan bir firmanın sahibi Cüneyt Kahraman, buzun temiz suyla üretilmesi gerektiğini ve ürün ambalajlarında Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan onay almış sicil numaralarının olması gerektiğini belirtti. Böylece, vatandaşların güvenle ürün tüketebileceğini ifade etti.

Özetlemek gerekirse, buz tüketirken temizlik ve hijyen kurallarına dikkat etmek büyük önem taşıyor. Buzun doğru koşullarda üretilmesi ve kullanılması, sağlık sorunlarının önüne geçilmesinde etkili olabilir.

Related Posts

Zayıflamak için tüketilen çaylara dikkat: Sağlığımızı tehdit ediyor

Bilinçsiz tüketilen bitkiler konusunda konuşan Diyetisyen Şükriye Eral, “Kontrolsüz tüketilen bitki çayları kalp ritim bozuklukları, tansiyon düzensizlikleri, karaciğer ve böbrek fonksiyon yetersizlikleri yapabilir, fazla tüketimler zehir etkisi yapabilir. Diğer kullandığımız ilaçlarla, bitkilerle etkileşime girebilir” açıklamasında bulundu.

Melis Fis Skolyoz Öyküsünü Anlattı

Melis Fis Skolyoz neden olur? Şarkıları ve enerjisiyle geniş kitlelerin sevgisini kazanan genç şarkıcı Melis Fis, skolyoz hikayesini anlattı. 

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

İBB’den KKKA hastalığına neden olan kenelerle mücadele: Bulaşıcı hastalıkların önüne geçebiliriz

Gençleşme vaadiyle gelen büyük tehlike! Hormonları mahvediyor, sakın yüze sürmeyin

Sosyal medyada yaygınlaşan tehlikeli bir güzellik trendi, kadın sağlığını riske atıyor. Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Op. Dr. Mehmet Bekir Şen, östrojen içerikli vajinal kremlerin yüz bölgesine uygulanmasının ciddi hormonal dengesizliklere ve uzun vadede kanser riskine yol açabileceği konusunda uyarıyor.

Küçük bedenlere büyük yoksulluk: Her 5 çocuktan biri büyüyemiyor!

Türk Pediatri Kongresi, bu yıl 60. kez pediatri camiasını bir araya getirdi. 2 binden fazla çocuk hekiminin katıldığı kongrede, farklı başlıklardaki oturumlarda 300’ün üzerinde konuşmacı ve başkan görev alarak kongreye doğrudan destek verdi.

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı

Araştırmaya göre ABD’de 50 yaş altı kişilerde görülen kanser vakaları arttı